Aino Kallas: Sudenmorsian

Tänä syksynä käyn koulussa kotimaisen kirjallisuuden kurssia. Seuraavan kerran lukupiiriin valitsin klassikon vuodelta 1928. Klassikon tästä tekee monikin asia. Viime vuosisadan alussa ei ollut kovinkaan monta naiskirjailijaa. Ja aihe oli aikaansa nähden todella rohkea ja myös ehkä aikaansa edellä.

Kirja kertoo metsänvartija Priidikistä ja hänen vaimostaan Aalosta. Aalo muuttuu eräänä yönä ihmissudeksi ja Priidik ajaa hänet pois kotoa yhteisen, vastasyntyneen lapsen luota.

Kirja ei ole paksu, mutta kesti kauan lukea se. Aino Kallaksen käyttämä, ilmeisesti tyylikeinona käytetty, kieli oli vaikeaa luettavaa. Vaati totuttelua lukemaan sanoja ja lauseita, joissa ei tuntunut olevan järkeä. Esimerkiksi ”kahdesti elikkä kolmesti” toistui usein kirjassa. Ilmeisesti tuo elikkä vastaa nykyistä tai sanaa, silloin lauseita voisi ymmärtää paremmin. Ja pyhä oli usein lyhennetty p. Eli esimerkiksi P. kaste.

No kielestä sen verran, sitten tarinaan. Tarina oli lopuksi aika koruton eikä mitään nykypäivän fantasiaa. Asiat menivät miten menivät ja ne kerrottiin aika suoraviivaisesti. Itse olisin halunnut lisää dialogia ja sitä, että Aalon ajatuksia sutena olemisesta olisi avattu enemmän. Ylipäätänsä lisää syvyyttä tarinaan. Mutta silloin ei kyllä olisi sata sivua enää riittänyt.

Kallaksen teosta on pidetty modernin naiskuvan ja kielletyn rakkauden edustajana. Se kuvastaa oman aikansa naiskuvaa, jolloin naiset alkoivat yhä enemmän itsenäistyä. Kirja sijoittuu 1600 – luvun Viroon, mutta varmasti toimi hyvin ilmestymisen aikoihin. Kirjan sisällöstä löytyy useita piilomerkityksiä, joita on varmasti analysoitu monelta eri kantilta.

Ihan mielenkiinnosta haluaisin lukea Juhani Karilan uusintaversion tästä tarinasta, varsinkin kun hän on kääntänyt sen videopeliksi. Tämä uusi novelli löytyy Gummeruksen uutuuskirjasta Jatkuu!

En nyt välttämättä tiedä suosittelisinko kirjaa ainakaan fantasiasta kiinnostuneelle nuorelle, vaikka tämä painos nuorten hyllystä löytyykin. Ehkä ennemmin historiallisista fantasiakirjoista ja kielestä kiinnostuneelle tämä teos olisi ehdoton lukulistalle.

Yksi kommentti artikkeliin ”Aino Kallas: Sudenmorsian

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s