Arno Kotro: Olli, Yhden miehen varietee

Olli1

Sain joululahjaksi Arno Kotron kirjan Yhden miehen varietee, joka kertoo Olli Lindholmista. Lahja oli osuva, sillä minun suhteeni Yöhön alkaa jo kaukaa, vaikka en ollut edes syntynyt kun Yö-yhtye perustettiin. Siskoni kuunteli Yötä jo kahdeksankymmentä luvulla, mutta oma kosketukseni tapahtui enemmänkin Suomirokkia-levyjen kautta 2000-luvun alussa. Myös hyvin on piirtynyt mieleen ensimmäisen kokonaisen levyn kuunteleminen, luokkaretkellä Helsinkiin vuonna 2000, luokkakaverini Annan kannettavasta cd-soittimesta. Ensimmäisellä keikalla olin vuonna 2001 Vaasan Rockperry-festareilla. Sen jälkeen keikkoja on tullut lukuisia vuosien varrella.

Viimeisin keikkani oli vuonna 2016 joulukuussa Metro-areenalla, jolloin Yö esiintyi viimeisen kerran siinä kokoonpanossa, joka itselleni oli niin tuttu. Jukka Lewis oli aina mielestäni onnistunut tulkitsijana, minkä vuoksi hänen erottamisensa bändistä tuntui kurjalta. Ymmärrän, että asioissa on aina kaksi puolta ja odotinkin tämän tuoreen kirjan selvittävän asiaa edes jonkin verran. En silti tiedä tuliko kirjan mukana selvyyttä asiaan, Olli ei kirjan perusteella syyttele turhaan, vaan teki ratkaisunsa Yön parhaaksi.

Olli2

Olen lukenut aikaisemmat kirjat Yöstä ja Ollista, joten en tiennyt mitä odottaa taas yhdeltä kirjalta. Mutta Arno Kotro oli onnistunut erinomaisesti saamaan Ollista irti jotain uutta ja samalla hän toi omia näkemyksiään esille. Kirja oli helppolukuinen dialoginsa ansiosta ja samalla todella ajankohtainen, kun kirjassa historian ohessa myös käydään läpi Ollin viime vuoden myllerrystä niin bändin jäsenten erottamisen kuin Vain elämää ohjelman Joutsenlaulun aiheuttaman kohun pyörteissä.

Pidin kirjasta ja vaikka aiemmin kiinteä suhde Yön musiikkiin onkin hiipunut, niin usko Olliin ja hänen tekemisiinsä vahvistui. Haluan olla vuonna 2021 juhlistamassa Yön neljänkymmenen vuoden uraa Olympiastadionilla. Toivottavasti silloin on mukana myös uusia hittejä vanhojen upeiden joukossa.

Kirjaa voin suositella kaikille, joille Yö kuuluu historiaan, nykypäivään tai molempiin. Olli on mielenkiintoinen persoona, johon kannattaa tutustua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s